– Under en och samma dag kan jag träffa patienter i ett åldersspann mellan 0–100 år, vilket är häftigt. Det är en blandning mellan individuella besök och tid nere i vårt rehab-gym med patienter som får handledd träning. Jag leder både balansgrupp och smärtskola och dessa grupper har jag tillsammans med mina arbetsterapeutkollegor, säger Sara Fändriks.
Härliga kollegor och gott samarbete
En annan komponent som bidrar till Saras trivsel är kollegorna. Att inte känna av någon söndagsångest, utan i stället få vara en del av en härlig grupp där skrattet sitter i halsgropen varje dag. Vårdcentralen, rehab och BVC delar samma lunch- och fikarum vilket gör att man alltid har nära till sina kollegor. Att ha bra samanhållning bidrar till gott samarbete, något Sara tycker är en fantastisk möjlighet till att både bidra och utveckla primärvården inom rehabilitering.
– Jag uppskattar att arbeta på Capio eftersom det är snabba beslutsvägar och stora möjligheter att vara med och påverka. Hos oss är patienten alltid i fokus och vi utvecklar vår mottagning utefter de patienter vi träffar. Eftersom vi sitter i samma hus kan både fysioterapeut, läkare och sjuksköterska träffa patienten samtidigt, vilket underlättar enormt för patienten, berättar Sara Fändriks.
– Vi samarbetar också med andra rehabmottagningar och sjukhus på Capio och drar nytta av att vi är en stor organisation för att kunna anpassa utefter de lokala behoven. I vår region, till exempel, har vi möten månadsvis med de andra rehabmottagningarna där vi lär oss av varandra, säger Sara Fändriks.
Sara berättar att de letade efter en person som kunde utbilda personalen inom kortison-behandling. I stället för att anlita en extern person från ett annat företag, frågade våra rehabsamordnare Sofia och Rebecca Capio Movement i Halmstad – som är specialister inom ortopedi och kirurgi – om de hade någon hos sig som kunde ge samma utbildning.
– I stället för att betala för en extern utbildning åkte vi istället till våra kollegor på Capio Movement i Halmstad och fick samma utbildning där. Vi kunde också passa på att dela med oss av våra erfarenheter och har nu ett fortsatt samarbete, säger Sara Fändriks.
Bredden gör arbetet stimulerande
Sara tycker att det mest utmanade är bredden, men det är också det som gör jobbet så stimulerande.
– Vissa dagar tar jag hand om barn där BVC har märkt att de behöver hjälp med att träna upp sin motorik. Andra dagar träffar jag patienter som är 99 år och behöver hjälp med sitt träningsschema. Man blir aldrig fullärd och vi arbetar nära varandra där samarbetet över yrkeskategorier blir roligt men framför allt lärorikt, avslutar Sara Fändriks.