Solskador – vad är det?
En solskada, eller aktinisk keratos, är en hudförändring som kan uppstå efter mångårig exponering för solens UV-strålar. Det är ett mycket tidigt förstadium till en hudcancer som kallas skivepitelcancer. Att använda solkräm minskar den samlade exponeringen av UV-strålning men det är viktigt för både barn och vuxna att tänka på att inte bara skydda sig med solskyddskräm utan även kläder, skugga, tänka på klockslag och således UV-index. Vad är då UV-index? Jo, det är ett mått på den UV-strålning som når jorden från solen och det är den strålningen som gör att du bränner dig.

På Strålsäkerhetsmyndigheten kan du läsa mer om UV-index och se vad UV-index beräknas vara där du befinner dig: UV-index idag - Strålsäkerhetsmyndigheten
Frågor & svar
Våra experter har svarat på fler frågor om solskador, nedan kan du läsa två av dem.
Vissa kanske säger ”Jag brände mig illa när jag var ung, det är redan kört, jag behöver inte skydda mig nu”, men kan huden reparera en solskada eller är det "kört"?
Det är aldrig helt “kört”. Huden har en viss självläkande förmåga, och om man börjar skydda sig från solen tidigt kan man bromsa skadorna och minska risken för hudcancer.
Om man har fått en solskada på ett ställe, är huden extra känslig för att bränna sig där igen?
Har man utvecklat solskador så har man en hud som är känslig för solen. Man ska därför skydda hela huden lika mycket och inte bara de ställen som har drabbats av solen tidigare.
När du loggar in kan du läsa mer på temat sol. Där hittar du alla svar om sol och hud från Maria Brolin, specialistläkare i dermatologi och John Paoli, professor & specialistläkare i dermato-venereologi. Du hittar fakta om sol och ögon från ögonläkare Bo Andersén, allt du vill veta om solkräm och mycket mer.